söndag 4 juli 2010

Motgångar

Inte nog med att jag haft förkylning i kroppen senaste veckorna så har jag åter fått tillbaka smärtan i foten som jag fick precis samma period förra året. Tål tydligen inte att springa 1500m tävlingar, eller försöka springa som det har blivit de senaste två försöken.

I torsdags var det Sollentuna GP med riktigt bra startfält och jag hade verkligen sett fram emot att få chansen till att hänga på i bra fart. Tyvärr gick det inte alls, bröt efter 800m. Jävligt klent gjort och inget som jag är stolt över.

M 1500 m A-final
             
1Cornelius Ndiwa88
Kenya3:36.56 AR
2Colin McCourt84
Storbritannien3:37.19 PB
3Mitch Kealey84
Australien3:38.75
4Nacerddine Hallil88
Hässelby SK3:40.55 PB
5Mark Draper84
Storbritannien3:41.03 PB
6Zane Robertson89
Nya Zeeland3:44.93 PB
7Jonas Hamm80
Finland3:45.36
8Dominic Mutuku85
Kenya3:46.18
9Joel Bodén83
Hälle IF3:46.20
10James Brewer88
Storbritannien3:46.24
11Kalle Johansson89
Hässelby SK3:49.29 PB

Per Sjögren79
KFUM ÖrebroDNF

Benson Esho87
KenyaDNF

Willy Rotich76
KenyaDNF

Riku Marttinen87
FinlandDNF

Kjetil Måkestad85
NorgeDNF

Och igår var det dags för revansch på världsungdomsspelen i Göteborg. Finns även klasser för män och jag var långt ifrån äldst. Mattias Sunneborn var t.ex. på plats och hoppade längd. I fjol kom jag tvåa och det var riktigt bra startfält i år också, lite bättre till och med. Känslan i kroppen var långt i från bra, men det brukar den sällan vara, så jag hoppades ändå på att det skulle gå att få upp lite fart på kroppen.

Missade starten då det var någon leksakspistol som lät som om någon satte på myrornas krig på teven med låg volym. Såg i alla fall att övriga i fältet sprang iväg och hakade på. Kändes rätt så hyggligt avslappnat men någon rapphet i kroppen fanns det inte, så jag fick sega mig genom varven och tappade mer och mer. Svårt att bli trött när farten helt enkelt inte finns till det. Under hela loppet hördes speakern rapportera att jag låg med på andra plats och in på upploppet spurtade jag tydligen till mig en seger på nytt PB. Tänk om det var som i fotboll, domarn dömer och så är det, oavsett vad som verkligen hände. Då hade jag stått där som segrare. Fan vad nice.

M 1500m
Finalheat 1
3 jul
Jonas Leandersson91SWEMalmö AI 3:47.93
1
Thomas Solberg Eide92NORHaugesund IL 3:48.18
2
Eric Senorski89SWEÖrgryte IS 3:48.58
3
Per Jacobsson77SWEIF Göta 3:49.25
4
Tom Erling Kårbö89NORStord IL 3:50.42
5
Martin Nilsson89SWEMalmö AI 3:50.93
6
Noor Jamae Aden85NORBUL 3:51.59
7
Marcus Hallbäck92SWEHässelby SK 3:51.64
8
Vidar Dahle88NORIL Gular 3:55.35
13
10 Jonny Kibsgaard78NORHaugesund IL 3:56.98
18
11 Chris Carter90GBRUniv.of Birmingham 3:58.33
20
12 Patrik Andersson86SWEHälle IF 3:59.16
22
13 Anton Danielsson90SWEIK Norrköping FI 4:04.55
30
14 Per Sjögren79SWEKFUM Örebro 4:09.53
39
Bjössi Arngrimsson73ISLBreidablickbröt
-
Albin Johansson81SWEHässelby SKbröt
-
Håkan Runvik89SWEIFK Lundej start
-

Vet ej hur jag ska göra framöver, går inte att springa för tillfället, hoppas dock jag kan komma igen och göra start på SM i hyggligt slag. Finns mycket kvar att hämta om jag bara får vara frisk.

10 kommentarer:

 1. släpp det några dagar, kolla på fotboll och drick öl. rätt vad det är så finns farten där igen...

  SvaraRadera
 2. Håller med föregående man. Gräv ned dessa race där de passar, ta det lugnt en stund och få ur de sista bakterierna, för springa... Det kan du!!! Vill du kan vi cykla tok lätta växlar uppför matsa på mtb imorgon....

  SvaraRadera
 3. Du, ett hett tips. Tejpa foten innan det brakar iväg igen. T.ex. den här metoden: http://www.youtube.com/watch?v=HoT3FdwY47I&feature=related

  SvaraRadera
 4. daSilva>>Formen är väl skitsamma, det är det onda i foten som är det jobbiga.

  196>>Lite sugen på cykel, men har inte koll på prylarna. Var två år sen MTBn var framme. Kanske senare i veckan.

  P>>Ja något måste göras, hur länge ska man köra med tejpning? När är det läge att sluta, kanske köra tejpning på tävlingar när jag inte kan springa med inläggsulor i spikskorna. Har testat en liknande typ av tejpning tidigare, se http://peiza.blogspot.com/2009/12/jogg.html

  Funderar även på fördelar/nackdelar med en kortisonspruta. Känns lite bättre idag efter stenhård massage på problemområdet igår. Kanske är det vägen att gå.

  SvaraRadera
 5. Massage är nog det bästa du kan göra. Drabbades också nyligen av lite hälsporrekänningar i fötterna efter banlopp och efter att tryckt på de onda punkterna under foten så hårt jag kunde och stretchat foten har det släppt. Tjockare skor under tiden det gör ont är bra också.

  SvaraRadera
 6. Tejpning är ju ingen definitiv lösning utan ett komplement till rehabövningar, men kan förhoppnigsvis bidra till att du kan slutföra säsongen. Tanken är ju att du stöttar plantarfascian (senkomplexet under foten) så fästet där du får smärtan avlastas och tar bort/minskar påfrestningen där och smärtan. Tejpning vid löpning resten av säsongen bör inte vara något problem. På sikt kan ju dock en sådan stöttning leda till att senor och andra vävnader tappar i styrka och naturlig koordinering så du bör samtidigt fortsätta med rehabövningar som jag antar du jobbar med (som t.ex. töjning av senkomplexet, bromsande tåhävningar i trapp och träning av fascian (dra sig fram med tårna, jobba med boll etc.) ett par ggr/dag.. Och sedan då smärtorna avtagit vänja dig av med tejpningen successivt samtidigt som löpbelastning är lägre, t.ex. framåt september (säsongsavslutning)..

  Menar du att det är svårt att tejpa samtidigt som du har sulor? I annat fall ser jag inte varför du inte skulle kunna köra båda.

  Vad gäller cortison bör du nog i så fall ta ett snack med idrottsmedicinsk läkarexpert, men detta övervägs ju. En fara med cortison kan vara om den träffar lite fel att den försvagar senor och tar bort dämpande fettvävnad vad jag hört.. Vet inte hur man resonerar kring cortison på plantarfasciit hos elitidrottare med oerhört stor belastning(som det ju innebär hos elitlöpare) om det ev. kan skada mer på sikt än vad det kortsiktigt hjälper. Vore intressant att höra åsikt av expert..

  Det finns lite olika modeller på tejpningen. Jag använder den du visade på bilden och har instruerats i den av Mr Pitkänen. Han har gott renommé och kan om intresse finns nås via länk nedan. Tror han kan anses vara expert på detta.. I örebro har du ju annars en kille som heter Benny Frisk som ev. är lika bra???

  Länk: http://www.ppfysioterapi.se/index.php?option=com_content&view=article&id=13&Itemid=29

  Jag har annars bra erfarenhet av tejpning, då man kan vara mer aktiv än annars. Samtidigt får du ju känna av så inte smärtorna tilltar efter löpning.

  Man kan testa "hård massage" vinkelrätt mot senan där det smärtar. Vanlig massage är jag lite tveksam till att det ska ha effekt där..

  SvaraRadera
 7. Ta semester och ha trevlig semester, Slappna av...................................

  SvaraRadera
 8. Semestern börjar på måndag. Så du är helt rätt ute.

  SvaraRadera
 9. Trist med skador igen =/
  Kan det inte vara medverkan i filmen Inception som sitter i då? Alias "Nash" eller Lukas Haas?

  Krya på dig!

  SvaraRadera
 10. Jag har sett filmen och kan nu i efterhand se likheterna. Men det var inget jag tänkte på under själva filmen. Och ändå har jag sett mig själv ett antal gånger :)

  SvaraRadera